Waterontharder besparingen

Wat bespaar je met een waterontharder?

Waterverzachters zijn een essentieel huishoudelijk apparaat geworden, bekend om hun vele voordelen die na verloop van tijd tot aanzienlijke besparingen kunnen leiden. Hier zijn enkele manieren waarop je mogelijk kunt besparen als je besluit te investeren in een waterverzachter:

 • Minder energieverbruik met een waterontharder: Door een waterverzachter te gebruiken hoeft je waterverwarmer minder hard te werken, wat leidt tot lagere energierekeningen.
 • Lager waterverbruik: Zacht water zorgt voor minder waterverbruik voor alledaagse taken zoals het wassen van kleding en de afwas, wat kan helpen om je waterrekeningen te verlagen.
 • Minder uitgaven voor wasmiddelen en zeep: Met zacht water kun je geld besparen door minder hoeveelheden zeep en afwasmiddel te kopen. Dit komt omdat zacht water de effectiviteit van deze schoonmaakmiddelen verhoogt, wat betekent dat je er minder van nodig hebt om de klus te klaren.
 • Verbeterde levensduur van apparaten: Hard water kan aanslag van kalk veroorzaken in apparaten, waardoor hun levensduur en efficiëntie afnemen. Een waterverzachter kan dit voorkomen, waardoor je apparaten langer meegaan en je minder geld kwijt bent aan reparaties of vervanging.
 • Beter onderhoud van kledij: Hard water kan hard zijn voor kleding, waardoor deze sneller slijt. Met een waterverzachter kan je kleding langer meegaan, waardoor je geld bespaart op kledingvervangingskosten.
 • Betere gezondheid van huid en haar: Hard water kan ook hard zijn voor je huid en haar, waardoor je mogelijk geld kwijt bent aan gezondheids- en schoonheidsproducten. Zacht water kan deze effecten verzachten, wat kan leiden tot lagere kosten voor gezondheidszorg.
 • Lagere reparatiekosten voor sanitair: Hard water kan kalkaanslag in je leidingen veroorzaken, wat kan leiden tot problemen met loodgieterswerk. Door deze kalkaanslag te voorkomen, kan een waterverzachter dure reparaties aan het sanitair voorkomen.
 • Behoud van warm water met een waterontharder: Met een waterverzachter kun je warm water besparen door koud water te gebruiken voor de was. Dit verlaagt niet alleen de energiekosten die gepaard gaan met het verwarmen van water, maar draagt ook bij aan de algehele levensduur van je wasmachine.

De initiële kosten van een waterontharder kunnen hoog lijken. Op de lange termijn is het echter een waardevolle investering. Dit komt door besparingen op energie- en waterverbruik, verminderde uitgaven aan zeep en wasmiddelen, verlengde levensduur van apparaten, betere zorg voor kleding, bevordering van de gezondheid van huid en haar, minder reparaties aan sanitair en behoud van warm water. Ontdek meer over de voordelen van een waterverzachter.

waterverzachter besparingen

Waterverzachters verlagen de schoonmaakkosten

Waterverzachters zijn apparaten die de hardheid van water verminderen door mineralen zoals calcium en magnesium te verwijderen. Een van de belangrijke voordelen is dat ze de schoonmaakkosten kunnen verlagen.

De rol van waterverzachters

Waterverzachters werken door harde mineralen in water te vervangen door zachtere, meestal natrium of kalium. Dit proces, bekend als ionenuitwisseling, voorkomt de ophoping van harde minerale afzettingen op oppervlakken. Deze afzettingen, ook wel kalkaanslag genoemd, kunnen lastig te reinigen zijn. Door kalkaanslag te verminderen, kunnen waterverzachters de behoefte aan dergelijke producten verminderen en zo geld besparen.

Verminderd gebruik van zeep en wasmiddel

Een van de belangrijkste manieren waarop waterverzachters schoonmaakkosten kunnen verlagen is door de hoeveelheid zeep en schoonmaakmiddel te verminderen. Hard water belemmert het schuimvermogen van zeep en wasmiddelen, waardoor er meer product nodig is om hetzelfde niveau van reinheid te bereiken. Zacht water daarentegen laat zepen en wasmiddelen efficiënter schuimen, wat leidt tot minder productgebruik en dus lagere kosten.

Voorkomen van schade aan apparaten

Een andere opmerkelijke manier waarop waterverzachters geld kunnen besparen is door schade aan apparaten te voorkomen. De kalkaanslag die wordt veroorzaakt door hard water kan schade toebrengen aan apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers, wat leidt tot verminderde efficiëntie, een kortere levensduur en hogere energiekosten. Waterverzachters kunnen deze kalkaanslag voorkomen, de levensduur van apparaten verlengen en energie- en reparatiekosten verlagen.

Een efficiëntere reiniging

Waterverzachters kunnen ook de algemene reinigingsefficiëntie van huishoudens verbeteren. Zacht water is effectiever in het verwijderen van vuil, waardoor er minder tijd en moeite wordt besteed aan schoonmaken. Deze verhoogde efficiëntie is niet alleen gunstig voor alledaagse schoonmaak taken, maar ook voor belangrijkere taken zoals het wassen van auto’s of het schoonmaken van buitenmeubilair.

Initiële kosten vs besparingen op lange termijn

Hoewel waterverzachters initiële kosten met zich meebrengen, kunnen de besparingen op lange termijn ze tot een lonende investering maken. Het exacte bedrag aan potentiële besparingen hangt af van verschillende factoren, zoals de hardheid van het water, de grootte van het huishouden en het specifieke model waterverzachter. De ophopende besparingen door het verminderde gebruik van schoonmaakmiddelen, de langere levensduur van het apparaat en de verbeterde reinigingsefficiëntie kunnen na verloop van tijd echter oplopen.

Ze verminderen de behoefte aan zware schoonmaakmiddelen, verminderen het gebruik van zeep en wasmiddel, voorkomen schade aan apparaten en verbeteren de algehele reinigingsefficiëntie. Hoewel ze een initiële investering vergen, kunnen de besparingen op lange termijn ze een waardevolle aanvulling maken voor veel huishoudens.


Waterverzachters verhogen de waarde van een huis

De vraag of waterverzachters de waarde van een huis kunnen verhogen is heel interessant. Op basis van verschillende bronnen blijkt dat het installeren van een waterverzachter inderdaad een positieve invloed kan hebben op de waarde van een woning.

 • Initiële investering: De aankoop en installatie van een waterverzachter vertegenwoordigen een initiële investering. Afhankelijk van het type en de kwaliteit van het gekozen systeem kunnen de kosten variëren. Studies suggereren dat het toevoegen van een waterverzachter aan je huis het eigen vermogen kan verhogen. Deze waardestijging van je huis kan de initiële kosten van de waterverzachter compenseren.
 • Geografische overwegingen: De impact op de waarde van je huis kan vooral significant zijn in gebieden met bekende problemen met waterhardheid. Op zulke locaties is een waterverzachter niet alleen een luxe, maar een noodzaak. Het voegt dus een aanzienlijke waarde toe aan het onroerend goed.
 • Verbeterde waterkwaliteit met een waterverzachter: Een waterverzachter voor het hele huis kan de kwaliteit van het water in huis aanzienlijk verbeteren door de hardheid ervan te verminderen. Deze verbeterde waterkwaliteit kan een belangrijk verkoopargument zijn voor potentiële kopers en de aantrekkingskracht en waarde van het huis vergroten.
 • Soorten waterverzachters: Er zijn talloze soorten waterverzachters beschikbaar, waaronder zowel zout gebaseerde als zoutloze systemen. Dankzij deze verscheidenheid kunnen huiseigenaren een systeem kiezen dat het beste past bij hun behoeften en budget, waardoor het huis nog aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.
 • Lagere onderhoudskosten: Onthard water kan kalkaanslag op apparaten en leidingen helpen voorkomen, wat de onderhoudskosten kan verlagen en de levensduur van deze onderdelen kan verlengen. Deze factor kan bijdragen aan een hogere waarde van het huis.
 • Dagelijkse besparingen: Een waterverzachter kan leiden tot dagelijkse kostenbesparingen. Voor onthard water is bijvoorbeeld vaak minder afwasmiddel nodig voor het wassen van kleding en de vaat, wat leidt tot besparingen op de lange termijn die na verloop van tijd kunnen oplopen.
 • Algemene aantrekkingskracht: Tot slot kan een waterverzachter de algehele aantrekkingskracht van een huis vergroten. Potentiële kopers kunnen de aanwezigheid van een waterverzachter zien als een teken dat het huis goed is onderhouden, wat hun perceptie van de waarde van het huis positief kan beïnvloeden.

Hoewel de aanloopkosten van een waterverzachter aanzienlijk kunnen zijn, maken de potentiële voordelen in termen van meer eigen vermogen, verbeterde waterkwaliteit en kostenbesparingen het een lonende investering voor veel huiseigenaren in Europa.


Waterverzachter doet waterverbruik verminderen

Waterverzachters zijn ontworpen om mineralen zoals calcium en magnesium uit je water te verwijderen, wat kan leiden tot voordelen zoals een gladdere huid, een schonere vaat en een langere levensduur van apparaten. Het antwoord op de vraag of een waterverzachter het waterverbruik kan verminderen, is echter niet eenduidig. Verschillende factoren spelen een rol, waaronder de hardheid van het water, het type en de grootte van de waterverzachter en de gewoonten van het huishouden op het gebied van watergebruik.

 • Werking van de waterverzachter: Waterverzachters werken door middel van een proces dat bekend staat als ionenuitwisseling om harde mineralen uit je water te verwijderen. Voor dit proces is een bepaalde hoeveelheid water nodig om te regenereren. Hoe harder het water, hoe vaker de waterverzachter moet regenereren en dus hoe meer water hij verbruikt. Sommige waterverzachters gebruiken tussen de 20 en 25 liter water tijdens elke regeneratiecyclus.
 • Invloed op de waterrekening: De toename van het waterverbruik door de waterverzachter kan mogelijk leiden tot een hogere waterrekening. Een waterverzachter die bijvoorbeeld elke keer dat hij regenereert ongeveer 50 liter water gebruikt, kan een aanzienlijke invloed hebben op je waterrekening. Dit hangt echter grotendeels af van hoe vaak de waterverzachter moet regenereren, wat wordt bepaald door de hardheid van je water en je huishoudelijk waterverbruik.
 • Waterdruk ontharden: Een veelgehoorde zorg bij waterverzachters is of ze een lage waterdruk in huis kunnen veroorzaken. Hoewel een goed onderhouden waterverzachter geen significante waterdruk verlagingen zou moeten veroorzaken, kan een niet goed onderhouden waterverzachter wel resulteren in een verminderde waterdruk. Dit komt omdat de hars korrels in de tank van de waterverzachter na verloop van tijd verzadigd kunnen raken en de waterstroom kunnen beïnvloeden.
 • Efficiëntie van moderne waterverzachters: Het is belangrijk om te weten dat moderne waterverzachters efficiënter zijn dan oudere modellen. Ze hebben vaak een reservecapaciteit van 20 tot 25% voordat ze regenereren. Dit betekent dat ze regenereren als de hars korrels 75 tot 80% verzadigd zijn, waardoor ze minder vaak hoeven te regenereren en op de lange termijn mogelijk water besparen.
 • Potentiële besparingen dankzij onthard water: Hoewel een waterverzachter meer water verbruikt tijdens de regeneratiecyclus, kan het op andere gebieden besparingen opleveren. Onthard water schuimt beter dan hard water, wat betekent dat je minder water gebruikt voor taken als afwassen of douchen.

Of een waterverzachter je totale waterverbruik verlaagt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewoonten van je huishoudelijk watergebruik, de hardheid van je water en het type en de efficiëntie van je waterverzachter. Hoewel de waterverzachter zelf water gebruikt om te regenereren, kan het zijn dat je uiteindelijk minder water gebruikt voor dagelijkse taken vanwege de voordelen van onthard water.