Waterverzachter

Is een waterverzachter nodig?

De noodzaak van een waterverzachter is een onderwerp dat kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hardheid van je water, de invloed op je apparatuur en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen wanneer je beslist of een waterverzachter nodig is:

 • Gezondheid van de huid: Zacht water kan gunstig zijn voor de gezondheid van de huid. Hard water kan aandoeningen zoals eczeem en andere droge huidproblemen verergeren door de extra zeep die nodig is om schuim te vormen.
 • Levensduur van apparaten: Waterverzachters verwijderen mineralen uit het water, wat kan leiden tot schoner wasgoed en mogelijk de levensduur van apparaten die water gebruikt verlengt. Na verloop van tijd kan de opbouw van mineralen uit hard water schade veroorzaken aan deze apparaten.
 • Water testen: Het is aan te raden om je water te laten testen om de hardheid te bepalen. Als je hard water hebt, kan een waterverzachter nuttig zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat een ontharder niet helpt bij problemen zoals zwavelvervuiling.
 • Stad of platteland: In veel stedelijke gebieden over de hele wereld voeren gemeentelijke autoriteiten regelmatig watertests uit. Als je water niet erg hard is, meer dan ongeveer 250 milligram carbonaat per liter, heb je misschien geen waterverzachter nodig.
 • Onderhoud van de boiler: Als je waterverwarmer niet goed werkt of vaak uitvalt, kan dit een teken zijn dat je misschien een waterverzachter nodig hebt. De aanwezigheid van hard water kan tot dergelijke problemen leiden.
 • Regionale verschillen: In gebieden met extreem hard water worden waterverzachters vaak als een noodzaak beschouwd. Als je water maar matig hard is, is het misschien niet echt nodig, maar kan het toch nuttig zijn.
 • Verbeteringen in levenskwaliteit: Met een waterverzachter kun je problemen met hard water voorkomen en genieten van een betere algehele waterkwaliteit. Als je water echter al zacht is, is een waterverzachter misschien niet nodig.

De noodzaak van een waterverzachter kan afhangen van de hardheid van je water, waar je woont en je persoonlijke voorkeuren. Je kunt het beste je water testen en overleggen met een professional om een weloverwogen beslissing te nemen.

Waterverzachter

Waterverzachter kan storingen aan boilers voorkomen

Waterverzachters worden vaak gebruikt in huishoudens om hard water te behandelen, dat veel mineralen bevat zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich na verloop van tijd ophopen in je boiler, waardoor deze minder efficiënt werkt en zelfs storingen kan veroorzaken. De vraag blijft echter: Kan een waterverzachter deze storingen effectief voorkomen?

Mogelijke schade aan boilers

Hoewel waterverzachters de opbouw van minerale aanslag kunnen helpen voorkomen, kunnen ze ook schade aan je waterverwarmer veroorzaken. Sommige bronnen suggereren dat de natriumionen die door de waterverzachter worden ingebracht de binnenbekleding van de boiler kunnen aantasten, waardoor deze eerder moet worden vervangen. Hoewel een waterverzachter dus bepaalde storingen kan voorkomen, kan het ook bijdragen aan andere storingen.

Verhoogde efficiëntie en levensduur

Ondanks mogelijke nadelen zijn veel experts het erover eens dat de voordelen van het gebruik van een waterverzachter vaak groter zijn dan de risico’s. Zacht water voorkomt kalkaanslag, waardoor je waterverwarmer efficiënter kan werken. Bovendien kan een waterverzachter de levensduur van je boiler aanzienlijk verlengen, doordat de kans op kalkaanslag gerelateerde storingen afneemt.

Invloed op stookkosten

Een ander voordeel van het gebruik van een waterverzachter is de mogelijke invloed op je verwarmingskosten. Hard water kan de bedrijfskosten verhogen doordat het voor je waterverwarmer moeilijker wordt om het water te verwarmen. Door je water te ontharden kun je deze kosten verlagen en je boiler energiezuiniger maken.

Onderhoud van een waterverzachter

Hoewel waterverzachters kunnen helpen om de efficiëntie van je boiler te behouden, is het belangrijk om te onthouden dat ze ook regelmatig onderhoud nodig hebben. Een defecte waterverzachter kan ertoe leiden dat er hard water in je waterverwarmer stroomt, waardoor je stookkosten hoger worden en er mogelijk storingen optreden. Regelmatig onderhoud van je waterverzachter is daarom cruciaal om deze problemen te voorkomen.

Een waterverzachter kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van storingen aan de verwarming door kalkaanslag te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Je moet echter wel rekening houden met mogelijke schade aan de waterverwarmer en de noodzaak van regelmatig onderhoud. Zoals altijd kun je het beste een professional raadplegen om te bepalen wat de meest geschikte oplossing is voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden.


Hard water ontharden

De hardheid van water is een belangrijke factor als het gaat om het gebruik ervan voor verschillende huishoudelijke activiteiten. De hardheid van water wordt bepaald door de concentratie van kationen in het water. Deze kationen zijn meestal metaalionen, meestal calcium en magnesium. De hardheid wordt groter naarmate het calcium- en magnesiumgehalte toeneemt.

 • Ideale hardheid: Een ideale hardheidsgraad wordt vaak beschouwd als tussen 0 en 3 korrels per gallon (GPG), of 0 tot 60 delen per miljoen (PPM). Op dit niveau hoeft je water niet onthard te worden.
 • Behoefte aan ontharding: Als de hardheid van je water varieert van 3 tot 7 GPG, of 60 tot 120 PPM, moet je misschien waterverzachting overwegen. Dit komt omdat hard water problemen kan veroorzaken zoals kalkaanslag in leidingen en apparaten, inefficiënt zeepgebruik en huidirritatie.
 • Hoge hardheid: Als de hardheid van je water hoger is dan 7 GPG of 120 PPM, is het sterk aanbevolen om een waterverzachter te gebruiken. Hard water op dit niveau kan leiden tot aanzienlijke loodgieter problemen en de levensduur van je apparaten verkorten.
 • Na het ontharden: Zodra een waterverzachter is gebruikt, moet de hardheidsgraad van het water idealiter 0 GPG zijn, ongeacht de oorspronkelijke hardheid. Dit zorgt voor optimale prestaties van de ontharder en maximale voordelen voor de gebruiker.
 • Hardheid van drinkwater: Voor drinkwater zou de hardheid van het water idealiter ergens in het midden van zacht en hard moeten liggen, ongeveer 60 tot 120 mg/L. Om gezondheidsredenen is het aan te raden om niet onder of boven deze waarden te gaan.
 • Problemen met hard water: Hard water kan leiden tot verschillende problemen, zoals vlekken op sanitair, borden en kleding, minder goed schuimende zeep, droge huid en haar, en opbouw in apparaten waardoor ze minder efficiënt werken en minder lang meegaan.
 • Voordelen van zacht water: Zacht water daarentegen kan helpen om de levensduur van apparaten te verlengen, het zeepverbruik te verminderen, de effectiviteit van schoonmaken te verbeteren en vlekken en kalkaanslag te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel waterontharding veel voordelen met zich meebrengt, het cruciaal is om de hardheidsgraad in de gaten te houden en de instellingen van je waterverzachter aan te passen als dat nodig is. Zo ben je altijd verzekerd van de beste waterkwaliteit voor jouw behoeften.


Hoe lang een waterverzachter meegaat 

Waterverzachters zijn een essentieel onderdeel van veel huishoudens en zorgen ervoor dat hard water, dat allerlei problemen kan veroorzaken, wordt omgezet in zacht water. De levensduur van een waterverzachter is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van het product, het onderhoud dat het krijgt en de specifieke omstandigheden waarin het werkt.

De algemene levensduur van waterverzachters

Gemiddeld kan een goed onderhouden waterverzachter 10 tot 15 jaar meegaan. Dit tijdsbestek kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de kwaliteit van de waterverzachter. Waterverzachters van hoge kwaliteit kunnen tot 20 jaar meegaan als ze goed worden onderhouden.

De rol van onderhoud bij een lange levensduur

Regelmatig onderhoud speelt een cruciale rol in de levensduur van een waterverzachter. Een keer per jaar de pekeltank van het apparaat schoonmaken kan bijvoorbeeld helpen om de levensduur te verlengen. Andere routinematige onderhoudstaken zijn het controleren op zoutbruggen of zoutspatten, het bijvullen van de zouttank en het regelmatig controleren van het systeem.

Factoren die de levensduur van een waterverzachter beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen de levensduur van een waterverzachter beïnvloeden. Deze omvatten de hardheid van het oorspronkelijke water, de gebruiksfrequentie van het ontharde water, het type zout dat gebruikt wordt en de algehele kwaliteit van het waterverzachter systeem. Een waterverzachter die te maken heeft met extreem hard water kan bijvoorbeeld een kortere levensduur hebben dan een die werkt in een regio met matig hard water.

Tekenen dat je waterverzachter vervangen moet worden

Er zijn verschillende tekenen dat je waterverzachter misschien vervangen moet worden. Als je merkt dat de smaak of het gevoel van je water verandert, kan dit betekenen dat de waterverzachter minder effectief werkt. Andere tekenen zijn kalkaanslag op apparaten, droge huid en haar, of een plotseling toenemend zeepgebruik.

Optimale vervangingsperiode

Hoewel de gemiddelde levensduur van een waterverzachter ongeveer 10 tot 15 jaar is, is het aan te raden om vervanging te overwegen na ongeveer 8 tot 12 jaar. Dit komt omdat de efficiëntie van een waterverzachter na verloop van tijd kan afnemen, zelfs bij regelmatig onderhoud.

Als je de levensduur van een waterverzachter en de factoren die deze beïnvloeden begrijpt, kun je weloverwogen beslissingen nemen over wanneer je je apparaat moet vervangen. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je waterverzachter aanzienlijk verlengen, zodat je jarenlang verzekerd bent van zacht water.