Tekenen van ijzer in grondwater

Tekenen van teveel ijzer in grondwater

IJzer in ons water is een veelvoorkomend probleem waar velen van ons mee te maken hebben, vooral als we in gebieden wonen waar het grondwater een hoog mineraalgehalte heeft. IJzer in je waterleiding opsporen is van vitaal belang om de waterkwaliteit op peil te houden en onnodige schade aan je leidingen en apparaten te voorkomen. Hier meer info over ijzer uit grondwater laten halen

 • Geur: Heb je ooit een metaalsmaak of een onaangename geur in je water opgemerkt? Dat is een van de eerste tekenen dat er ijzer in je water kan zitten. 
 • Vlekken: IJzer heeft de vervelende gewoonte om roodachtige of oranje vlekken achter te laten op armaturen, gootstenen, toiletten en badkuipen. Deze hardnekkige vlekken zijn vaak moeilijk weg te schrobben en kunnen na verloop van tijd opvallender worden.
 • Problemen met wassen: Als je na het wassen gele of oranje vlekken op je kleding vindt, vooral op witte en lichtgekleurde stoffen, dan komt dat waarschijnlijk door ijzer in je water. Deze vlekken zijn lastig te verwijderen en kunnen na verloop van tijd je favoriete kledingstukken ruïneren.
 • Verstopte leidingen: IJzer kan zich langzaam ophopen in leidingen en verstoppingen en een daling van de waterdruk veroorzaken. Dit kan de efficiëntie van je water gebruikende apparaten verstoren en kan leiden tot dure reparaties aan je leidingen.
 • Sediment: Als je water zichtbare deeltjes of bezinksel lijkt te hebben, waardoor het er troebel of roestig uitziet, komt dat meestal door een hoog ijzergehalte. Dit komt vaker voor als je putwater gebruikt of als je gebied een hoog ijzergehalte in het grondwater heeft.
 • Veranderingen in de kleur van het water: IJzer kan een roodachtige of bruine tint aan je water geven, vooral als het in contact komt met lucht. Je zult deze verkleuring meer merken als je een badkuip of zwembad vult.
 • Invloed op apparaten: Apparaten die water gebruiken, zoals vaatwassers, wasmachines en boilers, kunnen last krijgen van ijzerafzetting. Dit kan hun levensduur en efficiëntie verkorten, waardoor ze vaker gerepareerd of vervangen moeten worden.

Als je bang bent dat je water een hoog ijzergehalte heeft, is het een goed idee om het door een professional te laten testen. Afhankelijk van de resultaten moet je misschien kijken naar behandelingsopties om het ijzer te verwijderen, zoals het kopen van een ontijzeraar, en zo je waterkwaliteit te verbeteren.

ontijzerd grondwater

Kan ijzer in water problemen veroorzaken ?

IJzer is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies, zoals het vervoeren van zuurstof en het produceren van energie. Maar als er te veel van in je water zit, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen. Laten we eens kijken naar de mogelijke gezondheidsproblemen die samenhangen met een te hoog ijzergehalte in water, met speciale aandacht voor België en regio’s met vergelijkbare omstandigheden.

 • Huidirritatie: Soms kan douchen in water dat vol zit met ijzer je huid irriteren. Het kan uitslag veroorzaken of aandoeningen zoals eczeem verergeren.
 • Microbiële groei: IJzerrijk water kan dienen als broedplaats voor ijzer liefhebbende bacteriën. Hoewel deze bacteriën zelf niet schadelijk zijn, kunnen ze een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de groei van schadelijkere micro-organismen.
 • Omgevingsfactoren: Op plaatsen met veel industriële activiteit of vervuiling kan het ijzer in het water vermengd zijn met andere verontreinigingen die extra gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Als je in België of een vergelijkbare regio woont, is het verstandig om je water te laten testen als je denkt dat het een hoog ijzergehalte heeft. Dit is vooral belangrijk als je afhankelijk bent van putwater of in een gebied woont dat bekend staat om het hoge gehalte aan mineralen in de bodem. Overweeg zo nodig om een geschikte ontijzeraar of ontijzeringsfilter te installeren om ervoor te zorgen dat het ijzergehalte van je water binnen de veilige grenzen blijft. Hier kan je meer lezen over een ontijzeraar voor grondwater


Kan ijzer in grondwater sediment veroorzaken?

IJzer in het grondwater is een veel voorkomend probleem en het kan de kwaliteit van ons water aantasten en zelfs leiden tot sediment vorming. Dit gebeurt wanneer ijzerverbindingen in het water beginnen te oxideren, waardoor er vormen ontstaan die niet oplosbaar zijn. Deze onoplosbare vormen vallen dan als sediment uit het water.

 • Het oxidatie proces: De omzetting van ijzer in ijzer speelt een grote rol bij sediment vorming. Verschillende factoren kunnen dit proces versnellen, waaronder de aanwezigheid van zuurstof, verschuivingen in de pH-waarde en bepaalde bacteriën die ijzer gebruiken voor hun energiebehoefte.
 • De helpende hand van bacteriën: Er zijn bepaalde bacteriën, bekend als ijzer oxiderende bacteriën, die het oxidatie proces van ijzer efficiënter kunnen versnellen dan niet-biologische processen. Deze hardwerkende bacteriën produceren een roestig bezinksel als bijproduct van hun metabolisme.
 • De rol van pH: De pH-waarde van je water kan een grote invloed hebben op hoeveel ijzer erin kan oplossen. Als het water meer alkalisch is (hogere pH), zal ijzer eerder uit de oplossing vallen en bijdragen aan de vorming van bezinksel.
 • De invloed van temperatuur: Hogere temperaturen kunnen de oxidatie snelheid van ijzer in de hoogste versnelling zetten, wat leidt tot snellere sediment vorming. Daarom zien we meer problemen met sediment tijdens warmere maanden.
 • Beluchting van water: Beluchting, of het blootstellen van water aan lucht, kan de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water verhogen. Dit versnelt op zijn beurt de oxidatie van ijzer en leidt tot de vorming van bezinksel.
 • Sanitair: In onze huizen en stedelijke watersystemen kan ijzer ervoor zorgen dat bezinksel zich ophoopt in leidingen en armaturen. Dit verstoort niet alleen de kwaliteit van ons water, maar kan ook de levensduur van ons sanitair verkorten en het minder efficiënt maken.
 • Water behandelen: Er zijn verschillende manieren om water te behandelen, zoals filtratie, chemische oxidatie en het gebruik van waterverzachters. Deze methoden kunnen helpen om bezinksel veroorzaakt door ijzer te verminderen of zelfs te verwijderen door de oxidatie van ijzer te voorkomen of het uit het water te verwijderen voordat het bezinksel kan vormen.

Om bezinksel in grondwater veroorzaakt door ijzer echt onder controle te krijgen, is het cruciaal om waterbehandeling oplossingen te gebruiken die zijn afgestemd op de specifieke omstandigheden en ijzer concentraties in je watervoorziening.