Ontijzeraar voor putwater

Ontijzeraar voor putwater

Een ontijzeraar is, zoals de naam al zegt, een apparaat of systeem dat wordt gebruikt om ijzer uit putwater te verwijderen. Dit proces is essentieel omdat een hoog ijzergehalte in het water verschillende problemen kan veroorzaken, zoals vlekken op armaturen en wasgoed, een metaalsmaak en zelfs gezondheidsproblemen. Een ontijzeraar voor putwater kopen.

 • Omzetting en filtratie: Een veelgebruikte methode voor ontijzeren is het omzetten van ijzerhoudend ijzer (dat oplosbaar is in water) in ijzerhoudend ijzer (dat dat niet is). Het ijzerijzer kan dan uit het water worden gefilterd. Deze omzetting wordt meestal bereikt door een proces dat oxidatie wordt genoemd.
 • Oxidatie: Oxidatie kan worden bereikt met verschillende stoffen, zoals lucht, chloor of ozon. Zodra het ijzer is geoxideerd en omgezet in ijzer, vormt het deeltjes die kunnen worden opgevangen en verwijderd door een sediment filter.
 • Sediment filters: Deze filters zijn ontworpen om kleine deeltjes tot ongeveer vijf micron op te vangen. Ze worden gebruikt na het oxidatie proces om de ijzerdeeltjes uit het water te verwijderen.
 • Waterverzachters: In sommige gevallen kunnen waterverzachters worden gebruikt om milde sporen van ijzer te verwijderen. Waterverzachters werken door ionen in het water uit te wisselen – in dit geval door ijzerionen te vervangen door natriumionen.
 • Omgekeerde osmose filters: Deze filters kunnen veel mineralen verwijderen, waaronder ijzer. Ze doen dit door het water door een semi-permeabel membraan te persen dat alleen watermoleculen doorlaat en het ijzer en andere mineralen achterlaat.
 • Verwijderen van ijzer bacteriën: In gevallen waar het water ijzerbacteriën bevat, kunnen extra stappen nodig zijn. Deze bacteriën kunnen een biofilm vormen in het watersysteem en allerlei problemen veroorzaken. Het verwijderingsproces omvat vaak desinfectie en fysieke reiniging van het systeem.
 • Systemen voor het hele huis: Sommige ontijzeraars zijn ontworpen om al het water dat een huis binnenkomt te behandelen. Deze systemen worden meestal geïnstalleerd op het punt waar de watertoevoer het huis binnenkomt en leveren ontijzerd water voor verschillende doeleinden – baden en wassen.
 • Onderhoud: Het is belangrijk om te weten dat alle ontijzeraars regelmatig onderhoud nodig hebben om effectief te blijven werken. Dit kan bestaan uit het vervangen van filters of media, het schoonmaken van het systeem en het testen van het water om er zeker van te zijn dat het ijzergehalte binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Een ontijzeraar voor putwater is een essentieel hulpmiddel voor het behoud van de kwaliteit en veiligheid van je putwater. Door de juiste methode te kiezen en het systeem goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je water vrij is van overmatig ijzer en veilig is voor alle toepassingen.

Ontijzeraar putwater

Ontijzeraar voor putwater installeren

Het installeren van een ontijzeraar voor putwater kan een ingewikkeld proces zijn. Deze procedure is bedoeld om overtollig ijzer te verwijderen, dat vaak leidt tot een metaalsmaak, vlekken op wasgoed en armaturen, en soms gezondheidsproblemen.

 • Locatie kiezen: Een professionele installateur kiest eerst een geschikte locatie voor de installatie. Dit is meestal in de buurt van de druktank. Op deze plek kan het systeem al het water in huis behandelen.
 • Testen voor installatie: Voordat het installatieproces begint, wordt er een uitgebreide watertest uitgevoerd om het type en de concentratie ijzer in het putwater te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de juiste ontijzeraar wordt gekozen.
 • Selectie van het systeem: Op basis van de testresultaten van de voorinstallatie selecteert de ontijzeraar het meest geschikte ontijzering systeem. Dit kan een waterverzachter, oxidatie filter of andere gespecialiseerde apparatuur zijn, afhankelijk van de ijzerconcentratie en het type.
 • Installatie van de hoofdeenheid: Vervolgens wordt de hoofdeenheid van het ontijzeraar systeem geïnstalleerd. Dit houdt in dat het wordt aangesloten op de watertoevoer leiding en dat ervoor wordt gezorgd dat het stevig is gemonteerd en de juiste richting heeft.
 • Loodgieter aansluitingen: De installateur maakt vervolgens de nodige loodgieter verbindingen. Dit omvat het aansluiten van het apparaat op de hoofdwaterleiding en het instellen van eventuele bypasskleppen.
 • Elektrische aansluitingen: Als de ontijzeraar stroom nodig heeft, zal de installateur de elektrische aansluitingen maken. Dit moet altijd door een vakman worden gedaan om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan de plaatselijke voorschriften.
 • Kalibratie van het systeem: Als de fysieke installatie voltooid is, zal de installateur het ontijzeraar systeem kalibreren. Dit houdt in dat de regeneratiefrequentie en andere parameters worden ingesteld op basis van de ijzerconcentratie en het waterverbruik van het huishouden.
 • Testen na installatie: Nadat het systeem is geïnstalleerd en gekalibreerd, wordt er nog een watertest uitgevoerd om te controleren of het systeem effectief ijzer verwijdert uit het putwater.

Het installeren van een ontijzeraar voor putwater is een technisch veeleisende taak die moet worden uitgevoerd door een professionele installateur. Met de juiste expertise en apparatuur kan ijzer effectief worden verwijderd uit putwater, waardoor de smaak, het uiterlijk en de veiligheid verbeteren.


Mineralen die ontijzeraars uit putwater verwijderen

Ontijzeraars worden gebruikt om bepaalde mineralen en onzuiverheden uit putwater te verwijderen, met name ijzer. Het proces van ontijzeren kan complex zijn, maar inzicht in welke mineralen worden verwijderd kan inzicht geven in de effectiviteit en voordelen van dit systeem. Meer over putwater ontijzereren

 • IJzer: IJzer is het belangrijkste mineraal dat door een ontijzeraar uit putwater wordt verwijderd. IJzer in putwater kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder onaangename smaken en geuren, maar ook vlekken op armaturen en wasgoed.
 • Mangaan: Mangaan is een ander mineraal dat vaak voorkomt in putwater. Net als ijzer kan het vlekken veroorzaken en de smaak en geur van het water beïnvloeden. Een ontijzeraar kan mangaan ook effectief verwijderen.
 • Zwavel: Zwavel is geen mineraal, maar is vaak aanwezig in putwater en kan worden verwijderd door ontijzeraars. Zwavel kan een geur van rotte eieren in water veroorzaken, wat erg onaangenaam is voor gebruikers.
 • Hardheidsmineralen: Hardheidsmineralen zoals calcium en magnesium worden ook verwijderd door sommige ontijzeraars. Deze mineralen kunnen kalkaanslag veroorzaken in leidingen en apparaten, waardoor ze minder efficiënt worden en minder lang meegaan.
 • Sporen mineralen: Andere sporen mineralen kunnen ook worden verwijderd door ontijzeraars, afhankelijk van het specifieke systeem en de samenstelling van het putwater. Dit kunnen mineralen zijn als zink, koper en lood.
 • IJzerbacteriën: IJzerbacteriën, hoewel geen mineraal, is een veel voorkomend probleem in putten met een hoog ijzergehalte. Sommige ontijzeraars pakken ook deze bacteriën aan, zodat je water veilig en schoon blijft.
 • Deeltjes en bezinksel: Tot slot worden deeltjes en sediment, die een breed scala aan stoffen kunnen bevatten, waaronder minerale deeltjes, vaak verwijderd tijdens het ontijzeren. Dit helpt de helderheid en algehele kwaliteit van het water te verbeteren.

Ontijzeraars zijn in staat om een grote verscheidenheid aan mineralen en andere verontreinigingen uit putwater te verwijderen. Het is belangrijk om de specifieke verontreinigingen in je putwater te begrijpen om het meest effectieve systeem voor waterbehandeling te kiezen.