Bloedcirculatie door infrarood sauna

Verbetering bloedcirculatie door infrarood sauna

Infrarood sauna’s zijn steeds populairder geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Een van de belangrijkste voordelen is de verbetering van de bloedsomloop. Dit is een cruciaal aspect van onze gezondheid, want een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat alle delen van het lichaam de voedingsstoffen en zuurstof krijgen die ze nodig hebben.

Laten we eens kijken hoe infrarood sauna’s de bloedsomloop verbeteren.

 • Stimuleert de doorbloeding: Regelmatige sessies in een infrarood sauna kunnen de bloeddoorstroming aanzienlijk stimuleren. De warmte van de sauna verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam, waardoor de bloedvaten uitzetten. Door deze verwijding van de bloedvaten kan het bloed vrijer door het lichaam stromen, waardoor de algehele bloedsomloop verbetert.
 • Vermindert het risico op vaatziekten: Een betere bloedcirculatie door het gebruik van infrarood sauna’s kan het risico op verschillende vaatziekten verminderen. Aandoeningen als trombose en spataderen worden in verband gebracht met een slechte bloedsomloop, dus regelmatige saunabezoeken kunnen deze problemen helpen voorkomen.
 • Verbetert endotheel-afhankelijke dilatatie: Onderzoek heeft aangetoond dat ver-infrarood stralen, die worden gebruikt in infrarood sauna’s, de doorstroom dilatatie kunnen verbeteren. Dit betekent dat de therapie de bekleding van de bloedvaten beter kan laten functioneren, wat bijdraagt aan een betere bloeddoorstroming.
 • Verbetert de natuurlijke bloedsomloop: Het lichaam reageert op een unieke manier op infrarood licht, wat zorgt voor een natuurlijke stimulans van de bloedsomloop. De productie van Adenosinetrifosfaat (ATP), dat essentieel is voor de biochemische reacties in cellen, wordt verhoogd, waardoor een betere doorbloeding wordt gestimuleerd.
 • Versnelt spierherstel: Een betere bloedcirculatie als gevolg van infrarood sauna sessies kan helpen het spierherstel na lichamelijke inspanning te versnellen. Een betere doorbloeding betekent dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden gebracht, wat een snellere genezing en herstel bevordert.
 • Bevordert de gezondheid van hart en bloedvaten: Regelmatige infrarood sauna therapie kan hoge bloeddruk verlagen, wat bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid. Als de bloedvaten uitzetten, verbetert de bloedcirculatie, wat de bloeddruk helpt verlagen.
 • Brengt een cascade van gezondheidsvoordelen op gang: Een betere bloedcirculatie door infrarood sauna therapie heeft een cascade-effect op de gezondheid. Een betere bloedsomloop betekent een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar alle delen van het lichaam, wat leidt tot een betere algehele gezondheid.
 • Biedt niet-invasieve therapie: Infrarood sauna therapie is een niet-invasieve manier om de bloedsomloop te verbeteren. In tegenstelling tot sommige behandelingen die bijwerkingen kunnen hebben of hersteltijd vereisen, is het gebruik van een infrarood sauna eenvoudig, ontspannend en goed voor de gezondheid.

Regelmatige infrarood sauna therapie in uw routine kan de bloedcirculatie aanzienlijk verbeteren, wat bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid, sneller spierherstel en een algeheel verbeterd welzijn. Het is een niet-invasieve en ontspannende manier om je gezondheid een boost te geven. Zoals altijd is het belangrijk om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint. Een infrarood sauna is ook goed tegen rugpijn.

Bloedcirculatie door infrarood sauna

Hoe stimuleert een infrarood sauna de doorbloeding?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder in de wellness wereld vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Een van de belangrijkste voordelen is hun vermogen om de doorbloeding van het lichaam te stimuleren. Dit proces werkt via een reeks mechanismen die, wanneer ze gecombineerd worden, zorgen voor een natuurlijke stimulans van de bloedsomloop.

 • Warmteopwekking: Infrarood sauna’s wekken warmte op die de lichaamsweefsels verwarmt. Dit thermische effect veroorzaakt een toename in de bloedstroom die vergelijkbaar is met die tijdens het sporten, omdat het leidt tot vaatverwijding of het wijder worden van de bloedvaten.
 • Vasodilatatie: De warmte van de sauna zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden of uitzetten. Deze verwijding zorgt voor een betere bloedsomloop omdat er meer bloed door de verwijde vaten kan stromen.
 • Spierontspanning: Als de infraroodstralen je spieren verwarmen, raken ze ontspannen. Deze ontspanning leidt tot een betere doorbloeding, omdat er minder druk op de bloedvaten komt te staan.
 • Afgifte van voedingsstoffen: De verbeterde bloedcirculatie helpt om meer voedingsstoffen door het lichaam af te leveren. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en de algehele gezondheid.
 • Cardiovasculaire stimulatie: Van regelmatig gebruik van een infrarood sauna is aangetoond dat het cardiovasculaire voordelen biedt. De warmte stimuleert het hart om meer bloed rond te pompen, waardoor de bloedsomloop verbetert.
 • Hyperthermie: De warmte van de sauna verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam, een toestand die bekend staat als hyperthermie. Deze toestand kan leiden tot een verhoogde bloedstroom terwijl het lichaam zichzelf probeert af te koelen.
 • ATP-productie: Ons lichaam reageert op infrarood licht door meer Adenosinetrifosfaat (ATP) te produceren, de primaire energiedrager in alle levende organismen. Een toename in ATP-productie betekent dat er meer energie beschikbaar is, wat de bloeddoorstroming kan stimuleren.
 • Ondersteuning bij herstel: De verbeterde bloedcirculatie die een sessie infrarood sauna met zich meebrengt, kan helpen het spierherstel na lichamelijke activiteit te versnellen. Dit effect is gunstig voor sporters of iedereen die regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Een infrarood sauna stimuleert de doorbloeding via verschillende mechanismen, waaronder warmteontwikkeling, vaatverwijding, spierontspanning, levering van voedingsstoffen, cardiovasculaire stimulatie, hyperthermie, ATP-productie en herstelondersteuning. Daarom kan het opnemen van regelmatige infrarood sauna sessies in je wellness routine een natuurlijke en effectieve manier zijn om de gezondheid van je bloedsomloop te stimuleren.


Hoe vaak infrarood sauna gebruiken

Het gebruik van infrarood sauna’s heeft aan populariteit gewonnen vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder een betere bloedsomloop. De gebruiksfrequentie kan echter variëren afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand, tolerantie en specifieke gezondheidsdoelen.

 • Regelmaat is de sleutel: Consequent gebruik van een infrarood sauna kan de bloedsomloop helpen verbeteren. Een routine van 2-3 keer per week gedurende 20-45 minuten per sessie wordt over het algemeen aanbevolen.
 • Hydratatie is belangrijk: Het is essentieel om gehydrateerd te blijven tijdens je saunasessies. Als je je vochtgehalte op peil houdt, is het veilig om één keer per dag 30-60 minuten een infrarood sauna te gebruiken.
 • Geleidelijke introductie: Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met kortere sessies van 5-10 minuten tot twee keer per week. Zo kun je beoordelen hoe je lichaam reageert op de warmte.
 • Overwegingen met betrekking tot pijnbestrijding: Als je de sauna gebruikt voor pijnbestrijding, wordt een frequentie van 3-4 keer per week aangeraden. Dit helpt ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te versnellen.
 • Invloed op uw gezondheidstoestand: Je huidige gezondheidsstatus heeft invloed op de frequentie van saunagebruik. Gezonde mensen kunnen één keer per dag een infrarood sauna gebruiken gedurende maximaal 20 minuten.
 • Rustdagen zijn gunstig: Een dag vrij nemen van saunagebruik kan helpen bij het herstel en overmatige blootstelling aan hitte voorkomen.
 • Balans in intensiteit: Kortere sessies tussen 15-45 minuten, 4-7 keer per week, worden als optimaal beschouwd. Te lange of onregelmatige sessies leveren mogelijk niet de gewenste voordelen op.
 • Persoonlijke tolerantie: De tolerantie voor warmte verschilt per persoon. Luister naar je lichaam en pas de frequentie en duur van de sessies daarop aan.

Kortom, de frequentie van het gebruik van infrarood sauna’s voor een betere bloedsomloop hangt grotendeels af van persoonlijke factoren zoals gezondheidstoestand, tolerantie en specifieke gezondheidsdoelstellingen. Het is altijd het beste om langzaam te beginnen en geleidelijk op te voeren terwijl je goed in de gaten houdt hoe je lichaam reageert. Denk eraan dat consistentie en hydratatie cruciaal zijn voor het maximaliseren van de voordelen van infrarood sauna sessies. Zoals altijd is het aan te raden om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat u aan een nieuw gezondheidsregime begint.


Infraroodtherapie vs thermische therapie

Infraroodtherapie en thermotherapie zijn beide therapeutische technieken die gebruik maken van warmte om genezing te bevorderen en pijn te verlichten. Ze verschillen echter in hun toepassingsmethode en hun invloed op het lichaam. Hieronder lees je hoe deze twee therapieën zich tot elkaar verhouden:

 • Methode van warmteopwekking: Infraroodtherapie maakt gebruik van infraroodstraling om lokale warmte te produceren. Deze vorm van warmte is stralend en kan tot diep onder het huidoppervlak doordringen, waardoor spieren en gewrichten in het hele lichaam worden bereikt. Traditionele thermotherapie daarentegen genereert warmte door direct contact met een warmtebron, zoals een verwarmingskussen, dat het huidoppervlak en het onderliggende weefsel verwarmt.
 • Diepte van penetratie: De warmte die wordt opgewekt door infraroodtherapie dringt dieper door in het lichaam dan die van thermische therapie. Dit komt door de langere golflengte van infrarood licht, waardoor het diepere weefsels en organen kan bereiken. De warmte van thermotherapie heeft vooral invloed op de huid en oppervlakkige weefsels.
 • Voordelen voor de gezondheid: Beide therapieën bieden tal van voordelen voor de gezondheid, waaronder pijnverlichting, verbeterde bloedsomloop en stressvermindering. Infraroodtherapie staat echter ook bekend om zijn ontgiftende werking, omdat de diep doordringende warmte de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam stimuleert.
 • Toepassing: Infraroodtherapie wordt vaak toegepast met speciale apparatuur, zoals infraroodlampen of verwarmingskussens. Het kan in een medische omgeving worden toegepast, maar is ook beschikbaar voor thuisgebruik. Warmtetherapie kan worden toegepast met eenvoudige hulpmiddelen zoals warmwaterkruiken of verwarmde gelpacks, waardoor het voor veel mensen een toegankelijkere optie is.
 • Behandeling van aandoeningen: Beide therapieën kunnen worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Ze zijn bijvoorbeeld allebei effectief voor het verlichten van spierpijn en stijfheid. Vanwege de diepere penetratie wordt infraroodtherapie echter vaak aanbevolen voor aandoeningen zoals artritis en diepe weefselletsels, waarbij de aangetaste gebieden zich onder het huidoppervlak bevinden.
 • Effect op het lichaam: Infraroodtherapie heeft een meer systemisch effect op het lichaam in vergelijking met thermische therapie. Het verlicht niet alleen plaatselijke pijn en ontstekingen, maar bevordert ook het algehele welzijn door de bloedsomloop te verbeteren, de immuunfunctie te stimuleren en ontspanning te bevorderen.

Hoewel zowel infrarood- als warmtetherapieën hun verdiensten hebben, lijkt infraroodtherapie uitgebreidere voordelen te bieden vanwege de diepere penetratie en bredere systemische effecten. De keuze tussen deze twee therapieën moet echter afhangen van de specifieke behoeften en omstandigheden van het individu.