Elektrische vs houtgestookte buitensauna

Elektrische vs houtgestookte buitensauna: verschillen

De keuze tussen een elektrische en een houtgestookte buitensauna hangt af van je persoonlijke voorkeuren, behoeften en beperkingen. Beide soorten sauna’s bieden unieke voordelen en hebben duidelijke verschillen. Vraag een offerte aan voor een buitensauna

 • Installatie en installatie: Elektrische sauna’s zijn relatief eenvoudiger op te zetten dan houtgestookte. Ze hebben een stroomvoorziening nodig en kunnen snel door een professional worden geïnstalleerd. Houtgestookte sauna’s vereisen daarentegen de installatie van een houtkachel, wat ingewikkelder en tijdrovender kan zijn.
 • Warmtebron: De warmtebron is een ander wezenlijk verschil. Elektrische sauna’s gebruiken elektrische spoelen om op te warmen, terwijl houtgestookte sauna’s vertrouwen op het verbranden van hout voor warmte. Dit resulteert in een ander soort warmte in elk type sauna. De warmte van een houtgestookte sauna wordt vaak omschreven als zachter en zachter, waardoor een traditionele sauna-ervaring ontstaat.
 • Onderhoud: Elektrische sauna’s hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan houtgestookte sauna’s. Bij elektrische sauna’s hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de elektrische systemen goed werken. Houtgestookte sauna’s vereisen echter regelmatige reiniging van de kachel en de schoorsteen, samen met het bijvullen van de houtvoorraad.
 • Energie-efficiëntie: Houtgestookte sauna’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan elektrische. Ze maken gebruik van een hernieuwbare bron, hout, en dragen niet bij aan het elektriciteitsverbruik van je huis.
 • Sfeer: Veel saunaliefhebbers geven de voorkeur aan de sfeer van een houtgestookte sauna. Het knisperende vuur en de geur van brandend hout dragen bij aan de algehele sauna-ervaring. Elektrische sauna’s bieden daarentegen een schone, probleemloze ervaring zonder rook of as.
 • Warmteregeling: Elektrische sauna’s bieden meer controle over het warmteniveau, waardoor minieme temperatuurveranderingen mogelijk zijn. Het regelen van de warmte in een houtgestookte sauna hangt daarentegen af van de hoeveelheid hout die je verbrandt en kan enige oefening vergen om te perfectioneren.
 • Water opgooien: Houtgestookte saunakachels staan erom bekend dat ze beter water op de rotsen accepteren dan elektrische kachels, waardoor het löyly, of stoomeffect, dat een essentieel onderdeel is van de saunabeleving, wordt versterkt.
 • Gemak: Elektrische sauna’s worden over het algemeen als handiger gezien dan houtgestookte. Ze warmen sneller op en de gebruiker hoeft geen hout te hakken of vuur te maken.

Zowel elektrische als houtgestookte buitensauna’s hebben hun eigen unieke voordelen. Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de hoeveelheid onderhoud die je er aan wilt besteden en je energie-efficiëntie doelen.

Elektrische vs houtgestookte buitensauna

Elektrische of houtgestookte kachel in sauna

De gezondheidsvoordelen van sauna’s, zowel elektrische als houtgestookte, worden algemeen erkend. Ze ontspannen de spieren, verminderen spier- en gewrichtspijn, stimuleren het immuunsysteem en bevorderen de bloedsomloop. Er zijn echter enkele verschillen tussen elektrische en houtgestookte sauna’s die van invloed kunnen zijn op de gezondheidsvoordelen die ze bieden.

 • Snelheid van opwarmen: Elektrische sauna’s worden meestal sneller warm dan houtgestookte. Hierdoor heb je snel toegang tot de therapeutische voordelen van de sauna, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen met weinig tijd.
 • Consistente warmte: In een elektrische sauna wordt de warmte over het algemeen gelijkmatiger verdeeld. Deze consistente warmte kan zorgen voor een meer voorspelbare sauna-ervaring, wat de therapeutische effecten kan versterken.
 • Frisse luchtcirculatie: Houtgestookte sauna’s hebben de unieke eigenschap dat er frisse lucht in de saunaruimte stroomt terwijl het hout brandt. Deze continue stroom frisse lucht kan de algehele saunabeleving verbeteren en de gezondheidsvoordelen vergroten.
 • Vochtigheidsgraad: Houtgestookte sauna’s accepteren naar verluidt beter water op de stenen (bekend als löyly) dan elektrische kachels, waardoor een vochtigere omgeving ontstaat. Deze hogere luchtvochtigheid kan goed zijn voor de gezondheid van de luchtwegen.
 • Warmte kwaliteit: Gebruikers melden vaak dat de warmte van een houtgestookte sauna anders aanvoelt – geleidelijker en minder hard. Deze zachtere warmte kan zorgen voor een meer ontspannende ervaring, wat de mentale gezondheidsvoordelen van saunagebruik kan verbeteren.
 • Off-grid mogelijkheden: Houtkachels maken saunasessies mogelijk zelfs als er geen elektriciteit beschikbaar is, waardoor ze een betrouwbare optie zijn op locaties zonder elektriciteit. Dit garandeert de beschikbaarheid van sauna voordelen, ongeacht de stroomvoorziening.
 • Type kachel: Er zijn verschillende soorten saunakachels, waaronder elektrisch, hout en gas. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, en welk type het beste bij u past hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Zowel elektrische als houtgestookte sauna’s bieden unieke gezondheidsvoordelen, en de keuze tussen de twee hangt grotendeels af van individuele voorkeuren en omstandigheden. Ongeacht het gekozen type kan regelmatig saunagebruik aanzienlijk bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn, waardoor het een waardige aanvulling is op je wellness routine.


Hoe veilig zijn houtgestookte sauna’s vergeleken met elektrische ?

Bij het bespreken van de veiligheid van sauna’s is het belangrijk op te merken dat zowel houtgestookte als elektrische modellen hun eigen unieke voor- en nadelen hebben. Het type sauna dat je kiest kan van grote invloed zijn op je algehele saunabeleving, van hoe snel het opwarmt tot het onderhoud.

 • Geen elektrische bedrading nodig: Omdat houtkachels niet op elektriciteit werken, is er geen elektricien nodig om uw saunaruimte te bekabelen voor hoogspanning.
 • Meer handwerk: Houtgestookte sauna’s vereisen echter wel meer handwerk. Je moet regelmatig hout hakken en opslaan, wat misschien niet voor iedereen ideaal is.
 • Minimale temperatuur aanpassingen: Met een elektrische sauna is het makkelijker om de temperatuur tot op de minuut aan te passen, waardoor de omgeving beter controleerbaar is.
 • Lagere bedrijfskosten: De bedrijfskosten van een houtgestookte sauna kunnen lager zijn dan die van een elektrische sauna, waardoor het op de lange termijn een voordeligere keuze is.
 • Veiligheidsmaatregelen: Beide soorten sauna’s worden als veilig beschouwd om te gebruiken, zolang de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede ventilatie, de sauna schoon en goed onderhouden te houden en niet te lang in de sauna te blijven.

Kortom, zowel houtgestookte als elektrische sauna’s hebben hun voor- en nadelen als het gaat om veiligheid en gebruiksgemak. Het is essentieel om rekening te houden met je persoonlijke behoeften, voorkeuren en levensstijl bij het kiezen van het type sauna dat het beste bij je past.


Hoe kiesen tussen elektrische en een houtgestookte sauna

Kiezen tussen een elektrische en houtgestookte sauna is een beslissing die afhangt van verschillende factoren zoals gemak, kosten, sfeer en persoonlijke voorkeur. Beide soorten sauna’s hebben hun unieke voor- en nadelen.

 • Authentieke ervaring: Houtgestookte sauna’s bieden een authentieke sauna-ervaring waar veel saunaliefhebbers de voorkeur aan geven. Het brandende hout creëert een unieke sfeer die de algehele saunabeleving kan verbeteren. De warmte van een houtkachel wordt vaak beschreven als zachter en comfortabeler dan elektrische kachels.
 • Kosten: Over het algemeen zijn houtgestookte sauna’s minder duur om te installeren dan elektrische. Je moet echter ook rekening houden met de lopende kosten van brandhout. Aan de andere kant kunnen elektrische sauna’s hogere aanloopkosten hebben, maar op de lange termijn zijn ze meestal goedkoper, afhankelijk van de elektriciteitstarieven.
 • Gemak: Elektrische sauna’s worden vaak als handiger beschouwd omdat ze met een schakelaar aan- en uitgezet kunnen worden en er geen brandhout gekocht en opgeslagen hoeft te worden. Ze produceren ook geen rook of as die na gebruik opgeruimd moet worden.
 • Warmtekwaliteit: Sommige saunagebruikers vinden dat houtgestookte sauna’s een betere kwaliteit warmte produceren. Ze beweren dat de warmte stralender en doordringender is, wat kan leiden tot een meer bevredigend gevoel van zweten.
 • Water op de rotsen (löyly): Naar verluidt accepteren houtgestookte sauna’s water op de rotsen beter dan elektrische kachels. Dit proces creëert stoom, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna toeneemt, wat veel mensen prettig vinden.
 • Sfeer: De knisperende geluiden en geur van brandend hout in een houtgestookte sauna kunnen bijdragen aan een ontspannende en nostalgische sfeer die sommige mensen aantrekkelijk vinden.
 • Installatie: Elektrische sauna’s hebben een elektrische aansluiting nodig, die niet overal beschikbaar is. Houtgestookte sauna’s kunnen overal worden geïnstalleerd omdat ze geen elektriciteit nodig hebben, waardoor ze een goede optie zijn voor afgelegen locaties.
 • Invloed op het milieu: Houtgestookte sauna’s hebben een grotere ecologische voetafdruk dan elektrische sauna’s, vooral als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energie. Milieubewuste mensen geven daarom misschien de voorkeur aan een elektrische sauna.

De keuze tussen een houtgestookte en elektrische sauna hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en specifieke behoeften. Beide soorten bieden unieke voordelen, dus het is belangrijk om alle factoren in overweging te nemen voordat u een beslissing neemt. Meer over een buitensauna kopen