Buitensauna kopen

Buitensauna of barrelsauna

Een buitensauna, meer bepaald een barrelsauna, is een uniek en zeer efficiënt type sauna ontworpen voor buitengebruik. Deze sauna’s hebben de vorm van een vat dat op zijn kant ligt en bieden niet alleen een robuuste sauna-ervaring, maar verbeteren ook de esthetische aantrekkingskracht van je buitenruimte. Wil jij ook een buitensauna kopen?

 • Ontwerp en vorm: Een barrelsauna is een cilindrische buitensauna met een ontwerp dat doet denken aan een vat dat op zijn kant ligt. De gebogen vorm is niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook functioneel, omdat het zorgt voor een efficiënte luchtcirculatie en warmteverdeling.
 • Materiaalkwaliteit: De meeste barrelsauna’s zijn gemaakt van cederhout of thermohout van topkwaliteit. Deze natuurlijke materialen worden gekozen vanwege hun duurzaamheid, weerstand tegen rot en insecten, en uitstekende warmte behoudende eigenschappen.
 • Geschikt voor buiten: Vatsauna’s zijn ideaal voor buitengebruik omdat ze van nature water afvoeren door hun ronde ontwerp. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden zonder schade op te lopen.
 • Structurele integriteit: Het unieke ontwerp en de bouw van een barrelsauna zorgen ervoor dat de structurele integriteit behouden blijft, zelfs bij extreme temperatuurschommelingen. Hierdoor zijn ze een duurzame toevoeging aan uw achtertuin of tuin.
 • Warmteverdeling: Door het ronde ontwerp stijgt de warmte in een barrelsauna op en circuleert deze efficiënt, wat zorgt voor een constante temperatuur in de hele sauna. Sommige gebruikers hebben echter koudere omgevingstemperaturen aan de onderkant van de sauna opgemerkt vanwege het kleine formaat.
 • Voorkomen van waterlekkage: Barrelsauna’s zijn ontworpen om waterlekkage te voorkomen. Voor mensen die in gebieden wonen waar het erg slecht weer is, kunnen extra dakopties worden overwogen voor verdere bescherming.
 • Maatopties: Tonnen sauna’s zijn er in verschillende maten, geschikt voor twee tot zes personen of meer. Dit maakt ze geschikt voor zowel individueel gebruik als sociale saunasessies.
 • Efficiëntie: Het ontwerp van een barrelsauna vermindert het aantal kubieke meters dat verwarmd moet worden, waardoor het energiezuiniger is vergeleken met traditionele rechthoekige sauna’s.

Als je op zoek bent naar een unieke, efficiënte en duurzame buitensauna, dan is een barrelsauna een uitstekende keuze. Het unieke ontwerp, de hoogwaardige materialen en de efficiënte warmteverdeling maken het een waardige investering voor elke sauna liefhebber.

buitensauna kopen

Hoe is een barrelsauna opgebouwd ?

Barrelsauna’s zijn voor velen een populaire keuze vanwege hun unieke ontwerp en de eenvoudige, maar effectieve constructiemethode. Deze cilindervormige zweethutten bieden niet alleen een functionele ruimte voor ontspanning en gezondheidsvoordelen, maar ze voegen ook een vleugje rustieke charme toe aan elke achtertuin of buitenruimte. Laten we eens dieper duiken in hoe een barrelsauna wordt gebouwd.

 • De fundering: De eerste stap bij het bouwen van een barrelsauna is het voorbereiden van de plek waar hij komt te staan. Dit houdt meestal in dat de grond wordt geëgaliseerd en dat er wiegjes worden geplaatst die de constructie zullen ondersteunen. De wiegen moeten nauwkeurig worden geplaatst omdat ze de basis vormen waarop de duigen (houten latten) zullen rusten.
 • De duigen in elkaar zetten: Als de wiegen eenmaal op hun plaats staan, begint het uitlijnen van de duigen. De duigen zijn meestal planken met messing en groef die in elkaar grijpen en zo de ronde vorm van het vat vormen. De duigen moeten worden vastgeschroefd tot ze de wiegen volledig schoffelen.
 • De structuur vastzetten: Nadat alle duigen op hun plaats zitten, worden er metalen banden om de sauna gewikkeld die de nodige spanning leveren om de duigen bij elkaar te houden. Deze banden worden aangedraaid tot de structuur stevig is en er geen kieren meer zijn tussen de duigen.
 • Plaatsen van de deur: Vervolgens wordt een deur uit de geassembleerde duigen gezaagd en een kant-en-klare saunadeur geïnstalleerd. Het is belangrijk dat de deur goed aansluit om warmteverlies tijdens het gebruik te voorkomen.
 • De sauna isoleren: Om de warmte zo goed mogelijk vast te houden, wordt de sauna vaak geïsoleerd. Dit kan door isolatiemateriaal tussen de houten duigen te plaatsen.
 • De banken toevoegen: Binnen in de sauna worden houten banken op verschillende niveaus geplaatst. Hoe hoger de bank, hoe heter de temperatuur, omdat de warmte naar de bovenkant van de sauna stijgt.
 • Kachel plaatsen: Vervolgens wordt een houtgestookte of elektrische kachel geïnstalleerd. De keuze van de kachel hangt af van persoonlijke voorkeur, beschikbaarheid van middelen en plaatselijke voorschriften.
 • Afwerking: Tot slot wordt de sauna afgewerkt met een beschermende houtkit voor een langere levensduur en een betere weerstand tegen weersinvloeden.

Het bouwen van een barrelsauna vereist zorgvuldige planning en uitvoering, maar het resultaat is een functionele en esthetisch aangename toevoeging aan uw woning. Hoewel het bouwproces ontmoedigend kan lijken, kan het volgen van deze stappen het project beter beheersbaar maken. Uiteindelijk is de beloning van uw eigen sauna zeker de moeite waard.


Verbruiken barrelsauna’s minder energie ?

Veel saunaliefhebbers zijn geïnteresseerd in barrel sauna’s, vooral vanwege hun unieke structuur en potentiële energie-efficiëntie. De vraag rijst – verbruiken barrel sauna’s minder energie?

 • Uniek ontwerp: De tonvorm van deze sauna’s is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan hun energie-efficiëntie. Dit ontwerp zorgt voor een efficiënte luchtcirculatie, omdat de warmte opstijgt en circuleert rond de gebogen wanden in plaats van vast te komen zitten aan het plafond zoals in traditionele rechthoekige sauna’s.
 • Isolatie: Barrelsauna’s bevatten vaak isolatiematerialen zoals glasvezel, schuimplaat of minerale wol. Deze isolatie helpt de warmte in de sauna vast te houden, waardoor er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te behouden.
 • Materiaal: Veel barrelsauna’s zijn gemaakt van dikke rode ceder of langzaam gekweekt Scandinavisch sparrenhout. Deze houtsoorten staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor de sauna nog energiezuiniger wordt.
 • Opwarmtijd: Door het ontwerp en de gebruikte materialen hebben barrel sauna’s de neiging om sneller op te warmen dan hun rechthoekige tegenhangers. Deze snellere opwarmtijd vertaalt zich in minder energieverbruik.
 • Grootte: Barrelsauna’s zijn meestal kleiner dan gewone saunacabines. Dit kleinere formaat betekent dat er minder ruimte is om te verwarmen, wat kan resulteren in een lager energieverbruik.
 • Plaatsing buiten: Veel barrelsauna’s zijn ontworpen voor buitengebruik. Als ze buiten staan, kunnen deze sauna’s profiteren van natuurlijke warmtebronnen zoals zonlicht, waardoor er minder kunstmatige warmte nodig is.
 • Warmtebehoud: De vorm en constructie van een barrelsauna helpen om de warmte daar te houden waar deze het prettigst is – op de middelste hoogte waar de baders zitten. Deze efficiënte warmteverdeling betekent dat er minder energie wordt verspild aan het verwarmen van minder gebruikte ruimtes.

Hoewel individueel energieverbruik kan variëren op basis van factoren zoals gebruiksfrequentie en lokale elektriciteitstarieven, worden barrel sauna’s over het algemeen als energiezuiniger beschouwd dan traditionele sauna’s vanwege hun unieke ontwerp, isolatie, materialen en andere factoren. Als je een sauna overweegt en energie-efficiëntie een belangrijk punt van zorg is, dan kan een barrel sauna een goede keuze voor je zijn.


Hoe lang gaan buitensauna’s mee?

Buitensauna’s zijn een fantastische investering voor wie op zoek is naar de gezondheids- en ontspanningsvoordelen van regelmatig saunagebruik. Ze kunnen een prachtige aanvulling zijn op je huis en een privéplek bieden voor ontspanning en verjonging. Maar de vraag is: hoe lang gaan buitensauna’s mee?

 • Duurzaamheid: Buitensauna’s zijn ongelooflijk duurzaam. Ze zijn ontworpen en gebouwd om verschillende weersomstandigheden te weerstaan, van strenge winters tot hete zomers. Deze lange levensduur is grotendeels te danken aan de robuuste materialen die gebruikt worden bij de bouw, zoals cederhout, dat bekend staat om zijn weerstand tegen rotting en schade door insecten.
 • Levensduur: De levensduur van een buitensauna hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, het vakmanschap en de mate van zorg en onderhoud door de eigenaar. De meeste buitensauna’s kunnen 15 tot 25 jaar meegaan als ze goed worden onderhouden. Sommige hoogwaardige sauna’s kunnen, als ze goed worden onderhouden, zelfs meer dan 30 tot 50 jaar meegaan.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is cruciaal om de levensduur van een buitensauna te verlengen. Dit omvat het schoonmaken van de binnen- en buitenkant, het controleren en vervangen van sauna stenen als dat nodig is en het behandelen van het hout met een beschermende kit tegen vocht en UV-schade.
 • Sauna type: Het type buitensauna speelt ook een rol in de levensduur. Vatsauna’s staan bijvoorbeeld bekend om hun gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Hoewel ze enig onderhoud vergen, helpt hun unieke ontwerp bij de warmtecirculatie, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid.
 • Kwaliteit van materialen: De kwaliteit van de materialen die worden gebruikt bij de bouw van de sauna heeft een grote invloed op de levensduur. Cederhout bijvoorbeeld, bekend om zijn uitgesproken knoesten en mooie nerf, heeft een levensduur van 15 tot 30 jaar.
 • Gebruik van sauna stenen: Het gebruik van speciale sauna stenen wordt aangeraden, omdat deze zijn ontworpen om de hoge temperaturen en frequente verwarmings- en koelcycli van een sauna te weerstaan. Sauna stenen kunnen jaren meegaan en dragen zo bij aan de algehele levensduur van de sauna.
 • Regelmatig schoonmaken: De sauna schoonhouden is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur. Regelmatig schoonmaken voorkomt de opbouw van bacteriën en schimmel, die na verloop van tijd het hout en andere onderdelen kunnen beschadigen.
 • Goede ventilatie: Goede ventilatie is essentieel in een buitensauna. Het helpt om de vochtigheidsgraad onder controle te houden, condensatie te voorkomen en een comfortabele temperatuur te handhaven. Goede ventilatie helpt ook om houtrot en schimmelgroei te voorkomen, die beide de levensduur van een sauna kunnen verkorten.

Met de juiste zorg en regelmatig onderhoud kan uw buitensauna u vele jaren ontspanning en gezondheidsvoordelen bieden. Een goed gebouwde en goed onderhouden buitensauna is een langetermijninvestering die de kwaliteit van uw leven tientallen jaren kan verbeteren.