Buitensauna beschermen

Buitensauna beschermen

Het beschermen van een buitensauna vereist zorgvuldige aandacht en onderhoud. Je kan hier meer info lezen over jouw buitensauna beschermen. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen om je sauna in de beste staat te houden:

 • Regelmatig schoonmaken: Houd het interieur van de sauna schoon door oppervlakken regelmatig af te vegen met een mengsel van water en zuiveringszout. Dit verwijdert niet alleen vlekken, maar draagt ook bij aan een frisse geur in de sauna.
 • Houtbehoud: Als uw sauna houten elementen bevat, zoals een emmer, zorg er dan voor dat deze gedeeltelijk gevuld is met water om te voorkomen dat het hout uitdroogt. Dit helpt de levensduur van het hout te beschermen.
 • Behandeling van de buitenkant: Het is optioneel maar nuttig om de buitenkant van uw sauna te behandelen met een beits- en afdichtingsproduct. Dit beschermt de sauna tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur.
 • Opnieuw afdichten: Breng om de 2-4 jaar opnieuw een beits of afdichtmiddel op waterbasis aan op de buitenkant van de sauna. Dit helpt het uiterlijk van de sauna en de weerbestendigheid te behouden.
 • Goede ventilatie: Zorg ervoor dat uw sauna goed geventileerd is. Een goede ventilatie verbetert de saunabeleving en helpt om de constructie na verloop van tijd in goede conditie te houden.
 • Routinematig onderhoud: Af en toe stofzuigen, vegen en de zittingen en rugleuningen afvegen kan uw sauna in topconditie houden. Als uw sauna niet vaak wordt gebruikt, is het ideaal om deze taken vaker uit te voeren.

Met deze tips kunt u ervoor zorgen dat uw buitensauna lang meegaat en optimaal presteert.

Buitensauna beschermen

Houtbehandeling voor een buitensauna

Buitensauna’s zijn een fantastische manier om te ontspannen en te genieten van de voordelen van warmtetherapie. Maar het hout dat in deze constructies wordt gebruikt, moet goed worden behandeld om een lange levensduur te garanderen en de algehele esthetiek te behouden. Er kunnen verschillende methoden worden gebruikt om het hout te behandelen, die vooral gericht zijn op het behouden van de natuurlijke kwaliteiten van het hout, het beschermen tegen vocht en het waarborgen van de duurzaamheid.

Juiste houtolie kiezen

De eerste stap bij het behandelen van hout voor buitensauna’s is het kiezen van de juiste olie. Paraffineolie wordt vaak aanbevolen omdat het puur is, volledig vrij van kleur, geur en gifstoffen. Hierdoor is het veilig voor alle soorten saunahout, inclusief ceder, hemlock en sequoia. Het voorkomt dat het hout zweet en vuil absorbeert, waardoor het schoon en hygiënisch blijft.

Aanbrengen van de houtolie

Het aanbrengen van de houtolie is cruciaal voor de effectiviteit van de behandeling. De olie moet gelijkmatig over het hele oppervlak van het hout worden aangebracht, zodat alle plekken bedekt zijn. Het wordt aanbevolen om de sauna op te warmen tot ongeveer 50°C voordat u de olie aanbrengt. Dit helpt de olie dieper in het hout te dringen en biedt zo een betere bescherming.

Alternatieve oliën

Hoewel paraffineolie vaak wordt gebruikt, zijn er alternatieve oliën die kunnen worden gebruikt om saunahout te behandelen. Eén zo’n alternatief is rauwe lijnzaadolie. Deze olie is onverdund en heeft een niet-opwindende geur, waardoor het een goede optie is voor mensen die gevoelig zijn voor geurstoffen. Het is echter belangrijk om te weten dat verschillende oliën verschillende effecten kunnen hebben op het hout, dus het is altijd aan te raden om de olie te testen op een klein deel van het hout voordat je het volledig aanbrengt.

Conclusie

Kortom, de behandeling van hout in buitensauna’s bestaat uit een combinatie van het kiezen van de juiste olie, het correct aanbrengen ervan, het gebruik van alternatieve oliën indien nodig, het gebruik van reinigingsmiddelen voor saunahout en regelmatig onderhoud. Als u deze stappen volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw buitensauna jarenlang in topconditie blijft.


Welke producten moet ik gebruiken om mijn buitensauna schoon te maken?

Goed onderhoud van uw buitensauna is essentieel voor een lange levensduur en hygiëne. Bij het schoonmaken is het cruciaal om de juiste producten te gebruiken die vuil, viezigheid en bacteriën effectief verwijderen zonder de materialen en oppervlakken te beschadigen. Hier volgen enkele aanbevolen tips en producten om je buitensauna effectief en veilig schoon te maken:

 • Milde zeepoplossing: Om de meeste oppervlakken van je buitensauna schoon te maken, maak je een oplossing met milde zeep en water. Het is belangrijk om een milde, niet-schurende zeep te kiezen om schade aan het hout of andere materialen te voorkomen. Volg de instructies van de fabrikant voor het mengen van de zeep met water in een emmer. Zo houdt u uw sauna effectief schoon.
 • Borstel of spons met zachte haren: Om de zeepoplossing op de oppervlakken van uw buitensauna aan te brengen, is het aan te raden om een borstel of spons met zachte haren te gebruiken. Vermijd het gebruik van schurende materialen die krassen of schade aan het hout of andere oppervlakken kunnen veroorzaken.
 • Azijnoplossing: Azijn is een buitengewone natuurlijke reiniger die bekend staat om zijn opmerkelijke vermogen om vlekken, bacteriën en geurtjes moeiteloos te verwijderen van saunaoppervlakken. Voor een zachte maar zeer effectieve schoonmaak oplossing mengt u gewoon gelijke delen water en azijn. Breng de oplossing royaal aan met een zachte doek of spons, zorg voor een volledige dekking en spoel het behandelde gebied vervolgens zorgvuldig af met water.
 • Microvezel doeken: Microvezel doeken zijn ongelooflijk efficiënt in het opvangen van vuil, stof en bacteriën en zorgen ervoor dat de oppervlakken van uw buitensauna onbeschadigd blijven. Gebruik na het schoonmaken een nieuwe microvezel doek om achtergebleven zeepresten of vuil te verwijderen, zodat uw oppervlakken onberispelijk schoon en ongerept blijven.
 • Houtreiniger: Voor buitensauna’s met houten oppervlakken is het aan te raden om een speciale houtreiniger te gebruiken die speciaal is samengesteld voor gebruik in de sauna. Deze reinigers zijn ontworpen om het hout voorzichtig te reinigen en te beschermen, de natuurlijke oliën te behouden en mogelijke schade te voorkomen.
 • Vloerreinigers voor sauna’s: De vloer van uw buitensauna kan wat extra zorg nodig hebben, vooral als deze is gemaakt van materialen zoals tegels of beton. Kies voor een milde sauna specifieke vloerreiniger om hem effectief schoon te maken. Hiermee verwijder je vuil, zweet en bacteriën zonder dat er resten achterblijven of het oppervlak beschadigd raakt.
 • Sauna geuren: Verbeter uw sauna-ervaring door een paar druppels sauna geur toe te voegen aan het water dat op de sauna stenen wordt gesprenkeld. Kies voor sauna geuren op basis van natuurlijke etherische oliën om een verfrissende en verkwikkende sfeer te creëren die uw zintuigen zal prikkelen.

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van uw buitensauna is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk, maar ook om jarenlang een veilige en heerlijke saunabeleving te garanderen. Door de juiste producten te gebruiken en de juiste schoonmaak technieken te gebruiken, kunt u uw buitensauna schoon, hygiënisch en uitnodigend houden voor uzelf en uw gasten. Vergeet niet de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen en op te volgen voor optimale resultaten en om schade aan uw sauna te voorkomen. Wil je ook een buitensauna kopen?